Marka Tescil Nasıl Yapılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Marka denildiği zaman akla herhangi bir işaret, kelime veya kelime grubu gelir. Hem Türkiye’de hem de dünyada çok sayıda markaya rastlanır. Bazı markaların diğerlerine kıyasla birkaç adım önde olduklarını söylemek gerekir. Bu tür markaları özel kılan detaylardan birisi de marka tescil olarak ifade edilebilir. Birçok kişinin aklında marka tescil nasıl yapılır sorusu bulunuyor. Başvuru için en doğru adres Türk Patent Enstitüsü olacaktır.

Marka tescil; herhangi bir markaya ait olan unsurların korunması olarak ifade edilebilir. Bilhassa logonun korunması söz konusudur. Marka tescil; markaya çok sayıda avantaj sağlar.

Marka Tescil İçin Nereye Başvurmak Gerekir?

2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde marka tescil için iki farklı seçeneğin olduğunu ifade edebiliriz. Fiziki başvuru ya da çevrimiçi başvuru tercih edilebilir. Hem gerçek hem de tüzel kişilerin başvuru yapma hakları vardır. Bunun yanı sıra, başvuru yapanın tacir olması veya herhangi bir ticari işletmesinin olması zorunlu değildir. Birden çok markası bulunan marka sahipleri; her bir marka için ayrı ayrı başvuru yapmak zorundadırlar. Tek bir başvuru ile birden çok markanın tescil edilmesi ihtimaller dahilinde değildir.

Marka tescil nasıl yapılır diye düşünenlerin bilmeleri gereken farklı hususlar vardır. Bir başka deyişle, bazı bilgileri hazır etmeleri gerekir. Söz konusu belgeler arasında başvuru formu, marka örneği, başvuruya konu olan mal ve hizmet listesi, başvuru ücretinin ödendiğini gösteren dekont yer alır. Bunun yanı sıra, rüçhan hakkı olduğu takdirde söz konusu rüçhan hakkı talep ücretinin ödendiğini gösteren belge de başvuru sırasında sunulan belgeler arasında bulunmalıdır. Marka tescil süreci şu şekilde özetlenebilir:

  • Her şeyden önce, tescil başvurusu gerçekleştirilir.
  • Başvurunun Türk Patent Enstitüsü tarafından sınıflandırılması ve incelenmesi söz konusudur.
  • Bir sonraki aşamada, başvuru yayınlanır.
  • Yayınlanan başvuruya herhangi bir itirazın olup olmadığına bakılır. Herhangi bir itiraz olduğu takdirde inceleme süreci başlatılır.
  • Türk Patent Enstitüsü; yukarıdaki aşamaların ardından söz konusu başvuruyu reddeder veya kabul eder. Marka tescil sürecine dair herhangi bir olumsuzluk söz konusu olmadığı takdirde tescil belgesi verilir. Marka tescil süreci; yedi ila dokuz ayı kapsar.

Marka Tescilinin Avantajları Nelerdir?

Cevabı en az marka tescil nasıl yapılır kadar merak edilen bir diğer soru ile marka tescilinin avantajları nelerdir sorusudur. Bu noktada, marka tescilinin sağladığı koruma süresinden bahsedilmelidir. Marka tescil belgesinin verilmesinin ardından marka sahibi on yıl boyunca markaya dair tüm hakları elinde bulundurur. Buna ek olarak, on yılın ardından yenileme işlemleri gerçekleştirilir.

Marka tescil sayesinde marka sahibine devretme, miras bırakma, satma gibi haklar tanınır. Ayrıca, markaya dair unsurların üçüncü kişiler tarafından izinsiz bir şekilde kullanılmasının önüne geçilir. Marka; bu işlem sayesinde ürün ve hizmet satışlarını arttırma ve tüketicilerin gözünde daha prestijli hale gelme şansına erişir.

 

Marka Tescil Nasıl Yapılır?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin