“Muratdere Köyü Kadın Girişimciler Kooperatifi Üretim Merkezi” açıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’in Bozüyük ilçesine bağlı Muratdere Köyü’nde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde anlamlı bir açılış gerçekleştirilirken, Muratdere Madencilik’in destekleriyle “Muratdere Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” hizmete girdi.

Kadınlar üretim merkezinin açılışıyla örnek bir girişimciliğe imza atılırken, kooperatifin kurulmasına destek olan  Muratdere Madencilik Yönetim Kurulu Üyesi Özlü Yalaza, şirket olarak kadın girişimcileri desteklemekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Muratdere Köyü’nde kadınların el emeği, göz nuru ürünleri tüketicilerle buluşmaya hazırlanırken, evlerde kaynatılan pekmezler, paketlenmeye hazır erişte, tarhana ve daha birçok yöresel ürünler için tüm köyü tatlı bir heyecan sarmış durumda.

Büyük bir emekle 8 Mart gibi anlamlı bir günde açılışı gerçekleştirilen Muratdere Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi faaliyetlerine hızlı başladı. Muratdere Köyü’nden 30’un üzerinde girişimci kadının kuruluş aşamasında yer aldığı kooperatifin ilk projesi, köyde kullanılmayan okul binasının çok amaçlı bir merkez olarak kullanıma kazandırılması oldu.

Okul binası girişimci kadınların öncülüğünde Muratdere Muhtarlığı, Muratdere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Muratdere Madencilik firması ve köylülerin katkılarıyla kırsal kalkınma, üretim, paketleme, misafirhane, yöresel yemekler mutfağı yanında köydeki çocuk, genç ve kadınların eğitim, sosyal ve sportif faaliyetlerde bulunacağı bir merkez olarak canlandırıldı.

Kooperatifin açılışında konuşan Bozüyük Kaymakamı Adem Öztürk, üretimin ve kalkınmanın önemine dikkat çekerek, “devletimiz tüm imkanlarıyla kadın girişimcilerimizin ve kooperatiflerimizin yanındadır. Bunun ilk adımını da okul binamızı kadın kooperatifine tahsis ederek atmış olduk. Yöresel ürünlerimizin yalnızca ülke çapında değil tüm dünyaya ulaşmasını temenni ediyorum” dedi.

Etkinliğe katılan Muratdere Madencilik Yönetim Kurulu Üyesi Özlü Yalaza da, şirket olarak kadın girişimcileri desteklemekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “ülkemizin yer altı kaynaklarını değerlendirirken yer üstündeki zenginliklerimizi gözardı edemeyiz. Bu nedenle sorumlu ve saygılı madencilil yapmak zorundayız. Başlattığımız Toplumsal Kalkınma Programı’nın öncelikleri arasında da tarımsal üretimi artırmak, sürekli ve güvenli gıda üretimimi desteklemek var. Muratdere Kadın Kooperatifi’nin diğer köylerimize de örnek olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.

“BİLECİK’İN ‘MERCİMEKLİ MANTISI’NI DÜNYAYA PAZARLAYACAĞIZ”

Kooperatifin en önemli hedeflerinden biri Muratdere ve çevresindeki yöresel lezzetleri, doğal ürünleri, organik gıdaları yalnızca bölgeye değil, tüm Türkiye’ye ve hatta dünyaya duyurmak ve pazarlamak.

Köylerindeki tarımı, hayvancılığı, odun dışı orman ürünlerini, tıbbi ve aromatik bitki tarımını ve bunlarla birlikte tarım turizmini (agro turizm) ve kırsal turizmi (ekoturizm) de geliştirmek istediklerini belirten kooperatif  kurucularından Zeynep Bostan, büyük hayalleri ve somut hedefleri olduğunu belirterek, “her şey bir hayalle başladı. Köyümüzde kadınlarımızın ürettiği birbirinden güzel ve doğal ürünlerimizi neden bölgemiz dışına hatta dünyaya satmayalım diye düşünerek yola çıktık ve Muratdere Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kurduk. İlk günlerden sipariş almaya başlamış olmak, hepimizi cesaretlendirdi. Muhtarlığımızın, mevcut tarımsal kalkınma kooperatifimizin ve köyümüzde faaliyet gösteren madencilik şirketinin desteğiyle ilk adımlarımızı attık. Amacımız, kapsayıcı, sürdürülebilir, hane gelirini artırıcı ve kırsaldaki üretimimizi çoğaltan bir kalkınma hareketi haline gelmek. İnşallah devletimizin de desteğiyle bunu başaracağız” dedi.

Muratdere Muhtarı Murat Duran da, köylerindeki kadın girişimcilerin büyük bir potansiyeli olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Köyümüzün kadınları çalışkan. Ürünlerimiz doğal. Yöresel yemeklerimizi, kültürümüzü yansıtan değerlerimizi, doğal ürünlerimizi geliştirmek, köyümüzde örnek projeler yapmak istiyoruz. Bunun için de kadın girişimcilerimizin her zaman yanındayız.” ifadelerine yer verdi.

Muratdere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Barış Kahraman ise kooperatifçiliğin kırsal kalkınmanın önemli yapı taşlarından olduğunun altını çizerek, “köyümüzde kurulan kadın kooperatifimizin özellikle Bozüyük Mercimekli Mantısı gibi coğrafi işaretli ve yöreye özgü ürünlerin gelecek kuşaklara aktarılması gibi önemli bir amaca da hizmet edecek” dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği, Muratdere Zeybek Ekibi gösterisi, yöresel yemek ikramı, el işi ürünler sergisi açılışı ve bağlama dinletisinin ardından sona erdi.

“Muratdere Köyü Kadın Girişimciler Kooperatifi Üretim Merkezi” açıldı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin