Nesli tükenmekte olan o hayvan, Bilecik’te görüldü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’te köylülerin dere yatağında rastladıkları ve balık sandıkları canlıların, semender olduğu anlaşıldı.


Bilecik’in Merkeze bağlı Gülümbe Köyü’nde yaşayan köylüler, tarlada çalıştıkları esnada dere kenarında onlarca sürüngen canlıya rastladı. İlk defa böyle bir durumla karşılaşan köylüler, yakaladıkları canlıları köy muhtarına götürdü.

Köylülerin dere kenarından topladıkları canlıları inceleyen Gülümbe Köyü Muhtarı Zafer Cenkiz, yaptığı araştırmalar sonucunda söz konusu canlıların Semender olduğunu belirledi.

Yaptıkları araştırmalar sonucunda Semenderin zararsız olduğunu öğrendiklerini belirten Muhtar Cenkiz, köylülerin yakaladıkları semenderlerin doğaya geri salınmasını sağladı.

Semenderlerin birden fazla türü olduğunu, nesli tükenmekte olduğunu öğrendiklerini ve ilgili kurumlarca konunun araştırılmasını talep eden Muhtar Cenkiz, “Köyümüzdeki vatandaşlarımız tarlada çalışırken dere yatağında sürüngen hayvanlara denk geldiler. Ne olduğunu bilmediklerinden dolayı yakalayıp muhtarlığımıza getirmişler. Bizden bunların araştırmamızı talep ettiler. Bizde yaptığımız araştırmalar sonucunda bu hayvanların semender olduğunu öğrendik. Sürüngen ve zararsız hayvan olduğunu ayrıca nesli tükenmekte olduklarından dolayı doğal yaşamlarına gençlerimizle beraber bulundukları yere bıraktık. Vatandaşlarımız bu hayvanları bu aralar çok sık gördüklerinden dolayı ilgili kurumlarımızın bu konuyu araştırmasını talep ediyorum.” dedi.

Semenderlere tarlada çalıştığı esnada dere kenarında rastladığını anlatan Çiftçi Mehmet Fidan, “İlk gördüğümde balık veya kurbağa olduğunu sandım. Daha yakından incelediğimde hiçbir şeye benzetemedim. ilk kez böyle bir canlı gördüm. Derede onlarca vardı ve durumu hemen muhtarımıza haber verdim.” ifadelerine yer verdi.

Muhtarın da desteğiyle söz konusu canlıların semender olduğunu belirlediklerini aktaran Ali Osman Karabacak ise “Köyde tarlada çalışırken dere yatağında bu canlıya denk geldik. Muhtarımıza başvurduk ve semender olduğunu, zararsız bir hayvan olduğunu öğrendik.  Doğaya salmamızın ve doğayla barıştırmamızın daha doğru olacağını söyledi muhtarımız ve doğaya saldık.” dedi.

SEMENDER NEDİR?

Semendergiller familyasına giren uzun gövdeli, dört bacaklı ve kuyruklu amfibyumlara verilen genel addır. Kuzeybatı Afrika, Güney-Orta Avrupa, Suriye ve Anadolu’da yaşar. Uzunluğu 20 cm, bazen 30 cm’yi bulur. Deri düz ve siyah, ya iki uzunlamasına sıra biçiminde ya da düzensiz olan sarı tonlardaki lekelerle kaplıdır. Alt bölümü siyahımsı gridir ve kirli yeşilimsi sarı lekelerle kaplıdır. Küt vücudu, geniş başı, kısa kuyruğu, kulak bölgesinde çok büyük bir bezi ve sırtta bez ile siğil sıraları vardır. Gölgeli ve nemli yerleri sever; Çoğunlukla gece canlanır ve avlanır. Çiftleşme, ya ilkbaharda ya da yazın sığ sularda ya da nemli toprakta yapılır. Dişi tohum torbasını bir sonraki ilkbahara kadar taşır, 20-40 kadar yavru yaklaşık 6-9 ay kurkçuk olarak kalır. Tehlikede yakıcı bez salgılarım boşaltır.

Başlıca türleri: Alp Semenderi, Kafkas Semenderi, Luschan Semenderi, benekli Semender, Su Semenderi. Su Semenderleri yumurtlayarak ürerler. 20 kadar türleri vardır. İyi bilinenleri: Mermer semender, taraklı semender, safran semenderi, Toros semenderi, adi semender, dağ susemenderi. (Habertürk)

Nesli tükenmekte olan o hayvan, Bilecik’te görüldü
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin