Nitrasyon Fırını Ne İşe Yarar?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nitrasyon işlemini kısaca tanımlayacak olursak; yüzey işlem sürecini ifade etmek için kullanılan bir ifadedir diyebiliriz. Azot maddesinin çelik yüzeyine uyguladığı difüzyon sonucunda malzemelerin yüzeyinde sert bir tabakanın oluşması; nitrasyondur. Her malzemenin kendine ait nitrasyon özelliği bulunur. Nitrasyonun bazı çeliklerde korozyon direncini ve dayanıklıklarını artırma konusunda olumlu etkileri bulunur. Ancak bazı çeliklerde ise nitrasyon sonrasında dayanıklığın düştüğü görülebilir. Nitrasyon, bir başka deyimle açıklanacak olursa; çeliğe difüzyon yoluyla azot aktarma işlemi olarak tanımlanabilir.

Nitrasyon fırını ise bu işlemlerin yapıldığı fırınlara denir. Yatay ve dikey tipte üretilen bu fırınlar, nitrasyon işlemlerinin en önemli basamaklarını oluşturur. Bu işlemler, gaz nitrürleme fırınlarında ortalama olarak 480 derece ile 540 derece arasında yapılan yüzey sertleştirme işlemi olarak açıklanabilir. Genellikle alaşım açısından zengin çeliklere uygulanan bir işlem olarak değerlendirilir.

Nitrasyon işlemi, farklı ortamlarda gerçekleşebilir. Endüstride yaygın olarak kullanılan nitrasyon ortamları şu şekilde sıralanır;

  • Gaz nitrasyon
  • Tuz banyosunda nitrasyon
  • Plazma nitrasyon

Nitrasyon İşlemi Hangi Malzemelere Uygulanır?

Bu işlem, tüm demir esaslı maddeler için uygulanabilir niteliktedir. Bununla birlikte Titanyum ve Alüminyum gibi demir dışı malzemelere de “Plazma Nitrasyon” adı verilen yöntem ile nitrürleme yapılabilir.

Nitrasyon Fırını Türleri Nelerdir?

Malzeme cinsine ve proses şartlarına göre nitrasyon derinliği 0,05 mm ile 0,5 mm arasında değişiklik gösterebilir. Nitrasyon işlemi sonrasında en iyi sonucun alınabilmesi için malzemelerin sertleştirilmiş ve temperlenmiş, dekarbürizasyona uğramamış olması oldukça önemlidir.

Dikey Tip Nitrasyon Fırını

Dikey tip nitrasyon fırını, Kn kontrollüdür ve dokunmatik ekranı renkli operatör paneli sayesinde yönetilir. Görüntü bakımından da dikey bir formatı bulunur.

Yatay Tip Nitrasyon Fırını

Yatay tip nitrasyon fırını da dikey tip nitrasyon fırınıyla benzer özellikler barındırır. Fakat aralarındaki fark; dikey tipin aksine yatay bir görüntü formatına sahip bir fırındır.

Nitrasyon fırınları hakkında daha fazla bilgi edinmek ya da ürünleri incelemek isterseniz Sarvion web sitesini kontrol edebilir, güvenle alışveriş yapabilirsiniz!

 

Nitrasyon Fırını Ne İşe Yarar?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin