BİLECİK TARİHİ KÖKLERİNE DÖNÜYOR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BİLECİK TARİHİ KÖKLERİNDEN ALDIĞI SİMGE VE MOTİFLERLE ÖN PLANA ÇIKACAK

Osmanlı denilince ilk akla gelen; dirilişin, kuruluşun ve kurtuluşun şehri Bilecik, tarihi köklerinden gelen simge ve motifleri tozlu raflardan alarak tekrar canlandırıyor. Marka şehir olma yolunda hızlı adımlarla ilerleyen Bilecik, markalaşma ve tanıtım adına yapılan bu çalışmayla da büyük ilgi topluyor.

 

Tarihte pek çok kavmin uygarlık ve egemenliğine sahne olan Bilecik, Kayı Boyu’nun Orta Asya’dan 400 çadırla gelip Söğüt’te, Osmanlı Devleti’nin kuruluş merkezliğini yaptığı yer olarak tarihe adını altın harflerle kazımıştır. Bu köklü ve şanlı toprakların kültüründen gelen simge ve motifler, başta Bilecik Valiliği olmak üzere farklı kurumların çalışmalarıyla ön plana çıkıyor.

 

 

BİLECİK VALİLİĞİ’NİN LOGOSU DEĞİŞTİ

Bilecik Valiliğince tasarlanarak hazırlanan yeni logo, Valiliğe bağlı kamu kurumların yazışmalarında, web sitesinde ve tanıtım amaçlı yapılan çalışmalarda kullanılacak.

 

Bilecik Valisi Süleyman Elban, yaptığı açıklamada, Bilecik’in tarihini, geçmişini ve kültürel zenginliğini daha iyi yansıtacak ve ilimizi temsil edecek yeni valilik logosunun kullanılmaya başlandığını kaydetti.

 

Vali Elban, hazırlanan logonun, ”Devletin birliğini, bağımsızlığını, gücünü, tarihini, köklerini ve kurumsallığını” temsil ettiğini belirtti.

“KAYI BOYU” AMBLEMİNİN PATENTİ BİLECİK’TE

Hatırlanacağı üzere Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti Bilecik, Oğuzların Bozok kolundan biri olan, Osmanlı hanedanının temeli Kayı boyunun ambleminin patentini almıştı.

 

Bilecik’in, Osmanlı ulu çınarının kök saldığı topraklar ve Osmanlı Devleti’nin kurulduğu yer ve ilk başşehri olduğunu ifade eden Yağcı, konuya ilişkin açıklamasında şunları söylemişti;

 

“Osmanlı ve Kayı denilince ilk akla gelen Bilecik’tir. Bilecik denilince de Osmanlı ve Kayı boyu akla gelir. Bundan ilham alarak Kayı boyu ambleminin marka tescilini ve patentini aldık. Türkiye’de ilk ve tek olarak Kayı boyu anıtı Bilecik’te. Eskişehir-İstanbul yol güzergahı üzerinde Bilecik’in çok önemli simgelerinden birisini yaptık. Daha yapım aşamasından itibaren geçenler burada mola veriyor, fotoğraf çektiriyor. Tarihine, geçmişine saygısını ve sevgisini göstermesi bizleri mutlu ediyor. Diriliş Ertuğrul dizisinde gündeme gelen Kayı işaretinin marka tescilini belediye olarak aldığımız için ve buna ilişkin gerekli işlemleri yaptırdığımız için de son derece mutluyuz. Kayı, Osmanlı, bizim atamız, dedemiz ve Bilecik de tabii ki ata ocağı, baba ocağı. Tüm vatandaşlarımızı ata ocağına bekliyoruz.”

BİLECİK BEZİ’NDEN “KAYI BOYU” AMBLEMLİ ŞALLAR ÜRETMEYE BAŞLANDI

Bilecik Halk Eğitim Merkezinde, Bilecik Milli Eğitim Müdürlüğü ve İş-Kur İl Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında ´´Bilecik Bezi Dokuma Kursu´´ açıldı.
Bilecik  Valisi Süleyman Elban, kursun açılışında yaptığı konuşmada, Hayat Boyu Öğrenme kapsamında kursiyerlerin hem meslek sahibi olacaklarını hem de aile ekonomisine katkı sağlayacaklarını aynı zamanda Bilecik ile özdeşleşmiş ´´Bilecik Bezi´´ni tanıtmış olacaklarını söyledi.
İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Hayat Boyu Öğrenme kapsamında açılan “Girişimcilik” kursları olduğunu ifade ederek, Hayat Boyu Öğrenmenin asıl maksadının yaygın eğitim kapsamında örgün eğitim dışına çıkmış bireyleri hayata hazırlamak olduğunu ifade ederek, ´´Bilecik Bezi” adında, tarihî kültürden gelen bir değer var. Kursiyerlerimiz hem üretecek hem öğrenecek hem de para kazanmış olacak. Bilecik´in bu değeri kaybolmasın, yaşamaya devam etsin istiyoruz. Bu anlamda da Valimizin destekleriyle tezgâhlarda ´´Kayı boyu´´ amblemli şallar üretmeye başladık. Bilecik´e özgü bazı ürünler üreterek, hem 18-54 yaş aralığındaki evde olan kadınlarımızı üretim sahasına dâhil etmiş olacağız hem de Bilecik´i dışarıya tanıtma imkânı bulmuş olacağız.´´ diye konuştu.

“TÜRBE ÖNÜNDE ALPEREN KIYAFETLERİYLE NÖBET TUTULACAK”

Bir süre önce Bilecik Valisi Süleyman Elban, Söğüt’te her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri” kapsamında bundan böyle radikal değişiklikler olacağının ipuçlarını vermişti. Vali Süleyman Elban; “Ertuğrul Gazi türbesi karşısında askerler nöbet tutturacağız, ancak Alperen kıyafetleriyle” diyerek Diriliş Ertuğrul dizisinin kostümcüsüyle görüşmelerin başlandığını ve kıyafetlerin dikilmeye başlandığını söylemişti.

 

 

BİLECİK TARİHİ KÖKLERİNE DÖNÜYOR
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 24 Şubat 2017, 08:46

    Bunlar tamam eyvallah ama osmanlının ahlakına edebine manevi yönüne kim sahip çıkacak atalarımızın manevi mirasları sahipsiz kaldı ?

    Cevapla
Bizi Takip Edin