Gülümbe Köyünde 250 Yıllık Gelenek Devam Ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1200’lü yıllara dayanan Gülümbe köyünde, kandil geceleri yaklaşık 250 yıldır değişmeyen gelenek devam ediyor.

Bilecik merkez’e bağlı Gülümbe köyü yunuslar mahallesi sakinleri’nin üç aylarda yaptığı yemek adeti Regaib Kandili ile 2 akşam boyunca yapılan ikramlarda aşağıki mahalle ve yukarı mahalle olarak bölündüğü mahallede ilk akşam yukarı ki mahalle, ikinci akşam ise aşağı ki mahalle yemekleri pişiriyor.

 

Köyün erkekleri namaz için camiye gittiklerinde evlerde kadınlar tarafından pişirilen yemekler kahvehaneye getiriliyor. Yatsı namazından sonra erkekler köy kahvehanesinde hazırlanan yemekleri birlikte yiyor.

Geleneği dedelerinden atalarından geldiklerini belirten Gülümbe Köyü Muhtarı Ali Osman Kaya, ” Kandil gecelerinde yemek çıkarılır, yabancılar da isterse gelir. Bayanlar evde yemek yaparlar, erkekler de namazdan sonra gelir bunu afiyetle yer. Her evde hummalı bir çalışma olur, çünkü yemek hazırlanması gerekiyor. Her evden 5-6 çeşit yemek çıkar. Ayrı ayrı yemekler olur. Kandil gecesinde de kahvehanede hep beraber bu yemekleri yeriz. Köyümüzün tarihi 1200’lü yıllara dayanıyor. Gelenek ve göreneklerimizi sürdürmeye çalışıyoruz.” dedi.

 

Sobada yemek pişiren 66 yaşındaki Emine Çam, “Küçükten beri bunu yapıyoruz. Kuru fasulye, dolma, pilav, patates her şeyi pişirdik.” dedi

Gülümbe Köyünde 250 Yıllık Gelenek Devam Ediyor
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin