SGK ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANMASI KONUSUNDA KONFERANS DÜZENLENDİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SGK Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması

Bilecik SGK İl Müdürlüğü, Bilecik SMMM odası ve İK 11 Platformu ile ortaklaşa  SGK alacaklarının yeniden yapılandırılması hakkında bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

dsc_0803

Bilecik SMMMO Eğitim salonu’nda yapılan toplantıda konuşan SMMMO Başkanı Süleyman Kıral, İK 11 Platformu Başkanı Halil ALTINAY ve Bilecik SGK İl Müdürü Celalettin ATEŞ’in konuşmalarının ardından, katılımcılara aralarında Bilecik SGK İL Müdür Yardımcısı Hamza Cebeci ve Ayşe Özan’ın da olduğu  Bilecik SGK İL Müdürlüğü yetkilileri tarafından konu hakkında detaylı bilgilendirme gerçekleştirilerek, soru cevap kısmı ile de merak edilen detaylar hakkında açıklamalar yapıldı.

dsc_0794

Bilecik SMMMO Başkanı Süleyman Kıral konuşmasında: mesleki anlamda her türlü gereksinimi içerecek eğitim ve organizasyonlar tertiplediklerini belirterek yeniden yapılandırma süreçleri ile ilgili teknik detayları aktarmıştır. Bilecik SMMMO ev sahipliğinde gerçekleşen program için, bilgilendirme sürecini gerçekleştirecek SGK İl Müdür Yardımcısı Hamza Cebeci, Ayşe Özan ve tüm SGK personeli ile, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırmıştır.

 

İK 11 Platformu Başkanı Halil Altınay: İK 11 Platformu’nun kurulduğu günden bu yana çalışma hayatına ilişkin olarak kamu ve özel sektör arasında köprü görevini yerine getirdiklerini belirterek, önümüzdeki dönemde de benzer organizasyonlarının süreceği müjdesini vermiştir. Ayrıca mail gruplarına henüz dahil olamamış mali müşavir/muhasebe meslek grubu üyelerine de konu hakkında bilgi vererek, yaklaşık 500 kişiye ulaşan sayı ile geniş katılımlı mail gruplarındaki bilgi ve birikim paylaşımından faydalanmaları için davette bulunmuştur.

 

Bilecik SGK İl Müdürü Celalettin ATEŞ: konuşmasında önemli uyarılar yapan Ateş:

 

“ÖDENMEDİĞİNDE YAPILANDIRMA BOZULUYOR”

Taksitlendirmede; İlk iki taksit süresi içerisinde ödenmediğinde yapılandırma bozuluyor. Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun 19.08.2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

dsc_0802

Bu kapsamda borcunu yeniden yapılandıran işveren, esnaf, çiftçi;

İcra ve haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabilecek. 2016 Haziran ayı ve öncesi dönemlere ait, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren tahakkuk, edip ödenmemiş olan sigorta primleri, idari para cezaları, sosyal güvenlik destek primi ödemeleri, kurumun başka kurumlar adına aldığı damga vergisi, işsizlik sigortası primi kapsamımızda yer alan alacakları ya da borçları oluşturuyor.

 

Taksitlendirmede;İlk iki taksit süresi içerisinde ödenmediğinde yapılandırma bozuluyor. Bu husus üzerinde biraz daha hassas olunmasını istiyoruz. Bu ilk iki taksitin,  süresi içinde ödenmesi, aksi halde yapılandırmanın bozulacağını, özellikle muhasebeci paydaşlarımızdan mükelleflerini uyarmaları konusunda rica ediyorum.

 

En son 2014 yılında yapılandırma ile ilgili af çıkarıldı, “2014 Nisan ayı ve önceki borçları 6552 sayılı yasa ile yapılandırdık. Üzerinden 2 yıl 2 ay kadar bir alacak dönemi geçtikten sonra bu defa 2016 Haziran ayı ve öncesi alacaklarımızı yapılandırıyoruz. Bu karışıklıkta neden yapılandırma yapılıyor diye akıllara soru işareti gelebilir. Ben bunu şöyle yorumluyorum. Ülkemiz zorlu bir süreçten geçiyor. Tekrar normale dönebilmemiz ve yeniden bu olaylardan kurtulup şaha kalkmamız için tabi ki alacak verecek işlerinin de dengeye girmesi gerekiyor.

dsc_0784

Hükumetimiz bu bağlamda 2016 Haziran ayı ve öncesi borçların yapılandırılmasını ön görmüştür. Kamu kurumları hizmet yapmak için prim alırlar. Ama işverenlerimiz, esnafımız, çiftçimiz tabii ki ekonomik konjonktürler veya ana nedenlerle, özel durumlardan kaynaklanan nedenlerle, prim ödeme noktasında sıkıntılara düşebilirler. Evet bugün bir takım tartışmalar var. Zamanında ödeyen ile ödemeyen arasında adaletsizlik olduğu gibi, bir takım farklı düşünceler var. Ama nihayetinde toplumsal bir ihtiyaç olması neticesiyle bu tür düzenlemeler çıkıyor.Ancak şu ayrıntıyı atlamayalım, düzenli ödeme yapanlar, teşviklerden yararlanabiliyor.

 

Bizler uygulayıcı kurumlar olarak çıkmış olan bu düzenlemeyi en iyi ve en güzel şekilde, öncelikle bilgilendirmesini yapmak ve sonrasında uygulamasını yapmak amacındayız. İşverenlerimiz,  esnafımız, çiftçilerimiz bu uygulamadan yararlanacaklar, ama özellikle meslek mensubu arkadaşlarımızın, burada köprü vazifesini çok iyi yaparak, mükelleflerinin bu yapılandırmadan faydalanarak borçların ödenmesi noktasında yardımcı olmaları gerekiyor.

 

2016 yılı haziran ayı rakamlarına baktığımız zaman ülkemizde 4a’lı sigortalı sayımız 14 milyon 273 bin 597 kişi oldu. Bunlara çırak vesaire dahil değil.

 

Esnaf sayılarımıza baktığımız zaman 1 milyon 932 bin 212 kişi zorunlu bağ kur sayısı, Kamu çalışanlarına baktığımız zaman 3 milyon 83 bin 38 kişi toplamda 21 milyon 562 bin 168 sigortalımız var. Genel sağlık sigortalı sayımız ise 9 milyon 531 bin 704 kişi genel toplamda prim ödeyen 31 milyon 93 bin 872 kişi var. Bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler ve emeklilerimiz ile birlikte 77 milyon 107 bin 728 kişi sosyal güvenlik kapsamında görünüyor. Nüfusun yüzde 97,9’u sosyal güvenlik kapsamındadır”.

Yıllık olarak aktifin pasifi karşılamasında %13 gibi bir açığımız oluyor.

 

PEŞİN ÖDEMEDE İNDİRİM VAR

Temel nokta borç asıllarıyla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi kadar bir farkı ödediğiniz takdirde, gecikme zammı ve faizini ödeme zorunluluğu ortadan kalkacak. Bu peşin ödeme kanundaki en önemli hususlardan biri. Burada peşin ödeme normalde ilk taksit ödeme süresi 31 Aralık 2016 tarihine kadar yapılması gerekiyordu ancak resmi tatile denk gelmesi nedeniyle 2 Ocak 2017’ye alındı.

 

Bu tarih içinde ödeme yapılırsa borç asıllarıyla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi içinde uygulanacak tutarın tamamının ödenmesi halinde, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nin yüzde 50’sinden kurum olarak vazgeçiyoruz. Yine gecikme zammı ve gecikme cezasını da ödememiş olacaksınız. İdari para cezalarında da önemli bir husus var. Burada da idari para cezalarının yüzde 50’si ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi farkını ödediğiniz takdirde geriye kalan yüzde 50 idari para cezasından da vazgeçmiş olacağız.

 

Diğer yapılandırmalardan farklı yönü ayrıntılarda, “15 Temmuzdan itibaren çok yoğun bir çalışma temposu geçirdik. Bu tempoda belki yine kurum tarihinde genelgemizi bu kadar hızlı ilk defa çıkarmış bulunuyoruz. Bu kanunun memleketimiz ve Bileciğimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. İnşallah faydalı olur.

SGK ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANMASI KONUSUNDA KONFERANS DÜZENLENDİ
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin