Güvenli Binada Otur ki Canın Sağolsun…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Afetlere hazırlıkta zihinsel dönüşümü hedefleyen Afete Hazırlık Yılı devam ediyor.

#AfetlereHazırOl’ çağrısıyla her ay başka bir konuya odaklanan projenin Aralık ayı teması, ‘Bina Güvenliği’ olarak belirlendi. Bu ayın teması ile AFAD, afetlere karşı güvenli binada oturma ve çalışma çağrısı yapıyor. Çünkü afet olduğunda binanın sağlam olması; büyüklüğü, manzarası ve konumu gibi ikincil özelliklerden çok daha hayati oluyor. Bu nedenle AFAD vatandaşları, ev ve işyerlerinin hem yapı güvenliğini hem de bir afet durumunda içerisinde oluşabilecek riskleri incelemeye çağırıyor.

Afetlerde oluşabilecek zararları engellemenin yolu, yaşadığımız binaların afetlere dayanıklı olmasından geçiyor. Türkiye’de afet bilincinin yerleşmesi ve afetlere hazırlık kültürünün yaygınlaşması amacıyla AFAD tarafından yürütülen Afetlere Hazırlık Yılı Projesi, altıncı ayında ‘Bina Güvenliği’ konusuna odaklanıyor.

Bina Güvenliği teması kapsamında, AFAD tarafından binaların afetlere karşı dayanıklı olmasının önemi vurgulanıyor. AFAD, vatandaşlarımıza, binalarının yapı güvenliği ile ilgili olası risklerini incelemeleri ve sadece güvenliğinden emin oldukları binalarda oturma ve çalışma çağrısı yapıyor. Ayrıca yapısal olmayan risklerin de değerlendirilmesinin önemini vurgulayan AFAD, yaşam alanlarında yapılacak Tehlike Avı ile can ve mal kayıplarının azaltılabileceğini hatırlatıyor.

Yapısal risklerin tespiti ve riskleri ortadan kaldırılma;

Yapı ve İskân Ruhsatı Binanızın Sağlamlığında Önemli Bir Gösterge

Binada Sonradan Değişiklik Yapılmış Mı?

Çevredeki Kaçak Yapılara Dikkat!

Binanın Sağlamlığı Şüpheliyse Test Yaptırılmalı

Yapısal Olmayan Tehlikeleri Ortadan Kaldırma;

Tehlike Avı

Ülkemizde meydana gelen depremlerde yaralanmaların %50’den fazlası, can kayıplarının ise %3’ü yapısal olmayan risklerden kaynaklanıyor. Yaşam alanlarımızda bu tehlikeleri ortadan kaldırmanın yolu ise tehlike avından geçiyor. Tehlike Avı sürecinde, riskli eşyaların konumlarının değiştirilmesi, eşyaların doğru bir şekilde sabitlenmesi gibi küçük önlemler, büyük kayıpları engelliyor. Ailenizle birlikte yapabileceğiniz Tehlike Avı 3 basamaktan oluşuyor. Bunlar;

Tespit Et: Evinizde ya da işyerinizde deprem anında size yaralayabilecek hatta hayatınıza mal olabilecek eşyaların listesini çıkarmalısınız.

Riskleri Tanımla: Listelediğiniz eşyaların size nasıl zarar verebileceğini bir iki kelimeyle ilgili eşyanın yanına yazıyorsunuz.

Tehlikeyi Gider: Listelediğiniz eşyaların riskine göre yerini değiştirin, miktarını azaltın veya bu eşyaları sabitleyin. Hangi yöntemi/yöntemleri seçeceğiniz riskinize göre değişecektir.

Bina Güvenliği teması kapsamında Bilecik İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü personellerimiz İlimiz Devlet Hastanesi ve Kozabirlik İlkokulunda binalarda yapı güvenliği ve yapısal olmayan risklerin değerlendirmesinin önemini vurgulayarak, Tehlike Avı ile can ve mal kayıplarının azaltılabileceğini uygulamalı olarak anlattı.

Mimarlar ve Mühendisler Odası Temsilcilikleri bina güvenliği ile ilgili bilgi alışverişinde bulunulmak amacıyla ziyaret edildi.

Güvenli Binada Otur ki Canın Sağolsun…
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin