Miyom Ameliyatı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Miyom ameliyatı, rahim (uterus) bölgesinde oluşan kas tümörlerini gidermek için uygulanan bir cerrahi operasyondur. Bunlar leiomyom veya uterin fibroid diye de bilinir. Tümörlerin kansere dönüşmesi mümkündür fakat bu, nadiren görülen bir durumdur.

Miyomlar farklı boyutlarda, şekillerde ve lokasyonlarda olabilir. Uterus yüzeyi, uterus duvarı veya rahim içi miyom gelişiminin en fazla görüldüğü bölgelerdendir.

Bu tümörlerin boyutu bazen gözle görülemeyecek derecede küçük olur. Kimi zaman da rahmin şeklini etkileyecek kadar büyüyebilir. Öte yandan miyomların bazılarında bir kök veya sap benzeri bir yapıya rastlanabilir.

Miyom Nedir?

Miyom, kadınlarda en sık karşılaşılan iyi huylu tümörlerden biridir. Bu oluşumlar adını, uterusta bulunan myometrium tabakasından alır.

Miyomları meydana getiren hücreler bu bu kas tabakasından beslenir. Söz konusu hücreler, kanda östrojen miktarının artmasına bağlı olarak gittikçe büyür.

Miyom olgularının bazılarında aşırı menstrual kanama veya karın ağrısı gibi şikâyetler gözlemlenir. Miyom tipleri; subserozal, intramural, submukozal ve pedinküle olarak sınıflandırılır.

Miyomlar Nasıl Belirti Verir?

Miyom belirtileri; oluşumun hangi bölgede gerçekleştiğine, tümör boyutuna ve sayısına bağlı olarak değişir. Eğer ortaya çıkan miyom küçük ise veya kişi menopoza yaklaşmışsa hiçbir semptom ile karşılaşmayabilir. Şikâyete yol açmayan miyomlar, rutin jinekolojik muayene sırasında tesadüfen tespit edilir.

Bazı miyomlar ise şu belirtilere sebep olur:

  • Sırt ve kasık bölgesinde ağrı
  • Yoğun ve pıhtılı adet kanaması
  • İdrar yapma sıklığının artması
  • Menstrual kramplar
  • Alt karın bölgesinde baskı ya da şişkinlik hissi
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı

Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu sorunun cevabı; hastaların genel sağlık durumu, yaşı, miyomun konumu ve büyüklüğü gibi faktörlere göre değişir. Bazı kişilerde ameliyata gerek duyulmaz ve tedavi için hormon üretimini bloklayan ilaçlara başvurulur.

Yukarıda belirtilen şikâyetlerin mevcut olması hâlinde cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilir. Hasta ilerleyen süreçte gebelik düşünüyorsa miyomları cerrahi olarak çıkarmaya ihtiyaç duyulur.

Zira miyomların bazıları düşük yapma riskini artırır.

Miyom Ameliyatı

Miyom operasyonu tehlikeli, çok sayıda veya büyük boyutlu miyomların temizlenmesi için başvurulan bir yöntemdir. Bu prosedür myomektomi olarak da isimlendirilir.

Kapalı (laparoskopik) veya açık yöntemle yapılır. Laparoskopik miyom ameliyatında karın bölgesine ufak insizyonlar (kesiler) atılır. Bunun amacı, cerrahi âletlerin ve kameranın bölgeye ulaşabilmesini sağlamaktır.

Kapalı miyom ameliyatı sonrasında tekrar miyom oluşma riski vardır. Operasyonun ardından genellikle hastaların bir süre gözlem altında kalması istenir. İyileşme süreci açık miyom ameliyatına göre daha az zaman alır.

Açık Miyom Ameliyatı

Karın bölgesinde açılan kesiler yardımıyla gerçekleştirilir. Uterus duvarı büyük boyutlu veya çok sayıda miyom barındırıyor ise açık miyom operasyonu tercih edilir.

Operasyondan önce hekim, hastaya bazı ilaçlar reçete edebilir. Bu sayede miyomların biraz küçülmesi sağlanır. Bu ise ameliyat sırasında hekime kolaylık sunar ve miyomların daha rahat çıkarılması mümkün olur.

Açık miyom ameliyatından evvel reçetelenen ilaçlar, gonadotropin serbestleştirici hormon antagonistleri olarak gruplandırılır. Bunlar vücutta progesteron ve östrojen gibi hormonların üretilmesine engel olur. Böylece kişi, -geçici bir süre- menopoz hâline girmiş olur. İlacın bırakılmasıyla birlikte kişi yeniden adet görmeye başlayacaktır. Bu ilaçların kullanılması veya miyom ameliyatı sonradan hamile kalmaya engel değildir.

Açık miyom ameliyatına 6-8 hafta kala sigara kullanımının sonlandırılması gerekir. Kullanılan bitkisel ürün, takviye gıda ürünü, vitamin veya bir ilaç varsa bunlar hekim ile paylaşılmalıdır.

Miyom ameliyatı açık yöntemle gerçekleştirilecekse şu prosedürler uygulanır:

  • Hastaya genel anestezi verilir.
  • Rahmin yer aldığı bölgenin üzerinde, alt karında yatay veya dikey bir kesi atılır.
  • Rahim duvarı miyomlardan temizlenir.
  • Cerrahi dikişler kullanılarak rahimde bulunan kas tabakaları birleştirilir.
  • Hasta, 1-3 gün müşahede altında tutulur.
  • Operasyondan sonra ağrı gözlemlenebilir. Doktorlar bu şikâyetin giderilmesi amacıyla bazı ağrı kesiciler yazar.
  • Diğer taraftan, ameliyattan sonraki birkaç hafta veya birkaç ay kişilerin lekelenme tarzı kanama görmesi de normal kabul edilir.
  • Tamamen iyileşme sağlanana kadar zorlayıcı egzersizlerden ve ağır kaldırma gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır.

 

Kaynak: https://www.callhealer.uk/TR

 

Miyom Ameliyatı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir