Türkiye Satranç Federasyonu 16.11.2019 tarihli 09/2 numaralı Yönetim kurulu kararı ile Ülke genelinde 37 kişiye Ulusal Usta unvanı verilmesi kararlaştırılmış, söz konusu Ulusal Usta ve Kadın Ulusal Usta unvanlarını hak eden sporcuların başvurularını Teknik Kurul tarafından değerlendirerek 25.11.2019 tarihinde ilan etmiştir.
İlimiz Satranç branşında son 3 yıldır yaptıkları çalışmalarla adından söz ettiren Türkiye Satranç Federasyonu Baş Antrenör Unvanlı Cumhur Babaoğlu ile , Kadın Milli Sporcu Eşi Ezgi Yılmaz Babaoğlu Federasyon tarafından Ulusal Usta olarak ilan edildiler. Ömür boyunca kalıcı olarak verilen Ulusal Usta Unvanı ile Bilecik ilimize önemli bir gurur yaşatmış oldular.
2016 yılından bu yana Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde görev yapmakta olan Satranç Kurul Üyesi Babaoğlu’na verilen bu Unvan ile beraber Bilecik satrancı, ülke genelinde satranç alanında daha çok söz sahibi oldu.
Birçok yurt içi ve dışında Turnuvalarda boy gösteren Babaoğlu çiftini elde ettikleri başarılar sonucunda biriktirdikleri ulusal kuvvet derecesi puanlarının 2100’ü geçmesiyle verilen bu Ulusal Usta ve Kadın Ulusal Usta unvanlarından dolayı tebrik ederiz.
Babaoğlu çifti ise yaptığı açıklamada; Satrancın asıl kazanımlarının çocuklar üzerindeki olumlu etkileri olduğunu belirterek, bir kısmını Planlama Çocuklar satranç ile uzun vadeli hedeflere odaklanmayı ve hedeflerine ulaşmak için adım adım ilerlemeyi öğrenirler. Aynı zamanda farklı gelişmeler karşısında planlarını tekrar gözden geçirerek gerekli değişiklikleri yapmayı öğrenirler.
Seçenekleri Değerlendirme
Satranç ile çocuklar gördükleri ilk seçeneği tercih etmek yerine; alternatifleri düşünmeyi ve farklı durumlar için her bir alternatifin avantaj ve dezavantajlarını değerlendirmeyi öğrenirler.
İmgeleme (Gözünde Canlandırma)
Çocuklar, bir seri olay olmadan önce olayları ve durumları gözlerinde canlandırmayı öğrenirler. İmgeleme yeteneğini geliştirmek, taşlara dokunmadan önce bir hamleyle başlayıp daha sonra birkaç hamleyi zihinlerinde canlandırmaları çok sayıda pratik ile sağlanır.
Odaklanma (Dikkat Toplama)
Satranç, dikkatle gözlemlemeyi ve konsantre olmayı öğretir.
Kuvvetli Analiz
Satranç çocuklara, tek tek ya da ardışık birçok olayı değerlendirmeyi öğretir. Olacaklar bana yardım mı eder yoksa zarar mı verir, sorusunun cevabını mantıklı olarak düşünerek bulmaya yardımcı olur. Ani tepkiler vermek yerine, durum ve olayları analiz ederek bir davranışta bulunmayı destekler.
İleriyi Düşünme (Görme)
Çocuklar, satranç ile bir hareketi yapmadan önce düşünmeyi öğrenirler. Çocuk yaptığı her hamlenin ardından gelecek tepkiyi ve bu tepkiye ne cevap vereceğini düşünmeye başlar. Satranç, zaman içinde sabırlı ve düşünceli olmayı öğretir.
Kuramsal Düşünme
Satranç, çocuklara, periyodik olarak detayları bırakarak büyük resmi görmeyi öğretir. Aynı zamanda model oluşturmaya ve bu modeli farklı ama ilişkili durumlarda kullanmaya yardımcı olur.
Gurur verici, tebriker Çocuklar